Recepty MasterChef Rodinka


Podzimní blok

Perníčkové sušenky

Na cca 12 ks po 50 g:

- 110 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 220 g hladké špaldové mouky
- 50 g medu
- 25 g kakaa
- čajová lžička perníkového koření
- skořice
- špetka soli
- 6 g prášku do pečiva
- vrchovatá lžíce jakéhokoli oříškového másla


Postup:

- vyšleháme máslo s cukrem, medem a vejci 
- v druhé míse spojíme všechny suché ingredience, přimícháme vyšlehané máslo a oříškové máslo, vznikne tuhé a lepivé těsto
- tvarujeme na plech v yložený pečícím papírem kuličky po 50 g a dsotatečně rozplácneme
- pečeme je asi 12 minut na 170 °C


Medovníkové kuličky

Těsto:

- 60 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce medu
- 2 lžičky jedlé sody

Krém:

- 200 g másla
- 1 plechovka kondenzovaného mléka (karamelové)

Postup:

- do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med (pokud má tužší konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C), přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí
- mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a vyhněťte těsto, to pak rozválejte na pečicím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy)
- pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout
- kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem
- vychladlé těsto rozdrťte či rozmixujte na malé drobečky, asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte, pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice
- ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy


Martinské rohlíčky

Suroviny na 30 ks:

- 125 g změklého másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 225 g hladké mouky
- 75 ml smetany ke šlehání
- špetka soli

na náplň:

- 65 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr

Postup:

- do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice
- připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota, pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy a hotovou náplň uložíme do lednice
- odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule, rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm, nožem vykrájíme trojúhelníky, na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem, pak rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček, okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo
- hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem, plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 minut dozlatova, upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem


Koláče

Suroviny na 5 ks (nebo 10 menších):

- 250 g tučného tvarohu v kelímku
- 60 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 140 g hladké mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku

- jahody, maliny, povidla, maková nebo tvarohová náplň

na drobenku:

- 10 g cukru
- 20 g másla
- 30 g polohrubé mouky



Postup:

- smícháme všechny suroviny na těsto, ruce si namočíme do vody a vytvarujeme bochánky na plech vyložený pečícím papírem
- uděláme důlky a vložíme náplň
- potřeme vajíčkem a posypeme drobenou (smícháme máslo, mouku a cukr)
- pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, cca 30 minut dozlatova, u menších cca 15-20 minut


Dýňový perník

Suroviny:

- 250 g jemně nastrouhané dýně
- 140 g cukru krupice
- 2 vejce
- 60 ml oleje
- 220 g polohrubé mouky (dle vodnatosti dýně)
- 1 prášek do perníku



Postup:

- do mísy nastrouháme najemno očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše dobře promícháme, přilijeme olej, přisypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme
- pokud chceme perník tmavý, kakaový, nahradíme část mouky kakaem, do těsta dle chuti můžeme přidat a tím perník i dochutit nasekanými ořechy, čokoládou nebo strouhaným kokosem
- pečeme v kulaté formě o průměru 22-24 cm, v předehřáté troubě na 170 stupňů, cca 25 - 30 minut, vyzkoušíme špejlí
- po zchladnutí můžeme perník prokrojit a promazat marmeládou dle chuti, polít čokoládovou polevou nebo nejprve potřít povidly a pak přelít čokoládou, posypat dle chuti kokosem nebo ořechy..



Ovesné sušenky

Suroviny:

- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 250 g rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 vajíčko
- 1 vanilkový cukr
- 1 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
- 80 g nalámané čokolády



Postup:

- vajíčko s rozpuštěným máslem promícháme a postupně vsypeme všechny suché suroviny, vznikne husté těsto
- mokrou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru cca 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku rozplácneme na placku
- pečeme na 180° C do růžova
- po upečení jsou placičky hodně křehké, sundáme z plechu pečící papír i s placičkami a necháme vychladnout


Ovocná bublanina

Suroviny:

- 2 vejce
- 130 g másla
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek cukr krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek polotučného mléka
- ovoce dle chuti



Postup:

- do mísy vsypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a společně s na plátky nakrájeným máslem prsty rozdrobíme celou směs na žmolenku, 1 hrnek odložíme stranou
- ke zbytku žmolenky přidáme vejce, mléko a prášek do pečiva, vymícháme hladké těsto
- ovoce omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme dle potřeby
- hlubší plech vymažeme máslem, těsto vlijeme na plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou
- troubu předehřejeme na 170 - 180 °C a bublaninu upečeme
- po upečení necháme bublaninu vychladnout, lépe se pak krájí


Skořicoví šneci

Suroviny na 12 ks:

- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 40 g másla
- 2 lžičky skořice
- 20 g třtinového cukru
- 240 ml mléka
- 1 kostka droždí nebo 1 sáček sušeného

skořicová náplň:
- 50 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice

na potření:
- 140 g řeckého jogurtu
- mléko na zředění



Postup:

- do mouky přidáme vajíčko, špetku soli, skořici, máslo, třtinový cukr a rozmíchané vlažné mléko se sušeným droždím (nebo kvásek z čerstvého droždí, trošky cukru a mléka - alespoň 15 minut v teple), vytvoříme hladké těsto, které necháme kynout asi 45 minut

- vykynuté těsto rozválíme do obdélníku, rozetřeme na něj skořicovou náplň a zabalíme a dáme vedle sebe na vymazaný plech, pečeme na 180° C asi 20 minut

- ještě na teplé upečené šneky můžeme natřít polevu z řeckého jogurtu